Lost: 6.évad

Véget ért a 121. epizóddal az elmúlt évek egyik legsikeresebb kultikus státuszba emelkedő sorozata, a Lost.
Mai napig emlékszem, amikor az RTL Klub idehaza bemutatta a szériát, s bizony belé estem, mint a vak ló a gödörbe. Emlékszem, hogy mennyire epekedve vártam a péntek estéket, mennyi epizódvégi cliffhanger volt, amin tátva maradt a szám. Mennyit is gondolkodtam azon, hogy vajon mi lehet a sorozat megoldása, mik lehetnek a válaszok a folyamatosan felmerülő kérdésekre.

Sajnos, ahogyan legtöbbször lenni szokott egy hosszú idő óta futó sorozatnál, hogy bizony egy bizonyos ponton a néző úgy érzi, hogy elromlik kedvenc sorozata.
Nos, nálam a negyedik évadnál kezdődött ez az érzés. Noha a sorozat ismételt megtekintése elfogadtatta a szóban forgó évadot, azonban másodszori megtekintésre is megmaradt a szájhúzás, amit az ötödik évad váltott ki. Ennek ellenére bíztam benne, hogy az utolsó, hatodik évad majd mindenre választ ad, kijavítja a csorbát. Hisz öt évad épp elegendő volt arra, hogy nagyon sok kérdés merüljön fel a nézőkben, rajongókban, amit illik megválaszolni.

Azért hozzátenném, hogy az első évadok számomra még mindig zseniálisak, már-már halhatatlan státuszba emelkedtek számomra. Akárhogyan is zárult a sorozat, nálam mindenképp benne lesz a top sorozatok közül még úgy is, hogy jó magamnak nem tetszett a széria lezárása. Mert ez minden volt, csak az nem, amit vártam. És egy ilyen nagy múltú sikeres sorozatnál olyan dolgokat meglépni, mint amit elénk tettek az elmúlt két évadban nem csak szimplán parasztvakítás, hanem egyben jó nagy pofán rúgás. Legalábbis számomra mindenképp.
A probléma megint csak ott van, hogy olyan évadot – s vele együtt befejezést – kaptunk, ami az alkotók ígéreteihez mérten egyáltalán nem méltó a sorozathoz. Elnézve az első évadokban rejlő hatalmas potenciát azt kell mondanom, hogy talán az egyik legnagyobb parasztvakításnak lehettünk tanúi, amit a sorozat világában meg mertek lépni. Mert akárhogyan nézem a dolgokat, akárhogyan olvasgatom más véleményét egyre inkább erősödik bennem ez az érzés.

Teljes bejegyzés

Upfronts: Ezt nézzük jövőre!

Véget ért a május 16 és 20 között megrendezésre kerülő TV-s Upfronts, melynél az öt legnagyobb amerikai csatorna jelentette be a következő évre műsorrendjét. Ezek közül kiemelkedő fontossággal bír a sorozatok jövője, hisz itt jelentik be, mely sorozatok térnek vissza, vagy érnek véget (azaz kapnak kaszát), illetve mely új sorozatokat rendeltek be a TV társaságok.
Jó magam is a netről szerzem be a mindennapi „betevőmet”, hisz nem várok a hazai bemutatásra. Az idei már fontosabb Upfronts volt, habár csak egy-két szériáért aggódtam. Nos, sorrendben lássuk hogyan is alakul a jövő év.

Talán az idei év egyik legtöbb sorozatát rendelte be az NBC. Hisz a The Jay Leno Show lelövésével nagyon sok hely szabadult fel.
Az újoncok közül tutira bepróbálós a The Cape, ami gyakorlatilag a Heroes utódjának számít. Ugyan felemás évaddal búcsúzott, de azért elnéztem volna még a Heroes-t, ami bizony megkapta a kaszát, sajnos. Egyelőre pletykálnak bizonyos két órás filmet, mint lezárás. Jó volna, ha megvalósulni. S ami még fontos, hogy folytatódik 13 epizóddal a Chuck is. Hurrá!

Új sorozatok: The Cape, Chase, The Event, Friends With Benefits, Harry’s Law, Law & Order: Los Angeles, Love Bites, Next, Outlaw, Outsourced, Perfect Couples, Undercovers, School Pride
Kasza: Heroes, Mercy, Trauma, Law & Order
Folytatódik: 30 Rock, The Celebrity Apprentice, The Biggest Loser, Chuck, Community, Friday Night Lights, Law & Order: SVU, The Marriage Ref,  Minute To Win It, The Office, Parenthood, Parks and Recreation, Saturday Night Live, Vasárnap esti foci, Who Do You Think You Are

 

Az egyik csatorna, amit szidok a Terminator: The Sarah Connor Chronicles kaszájáért, de magasztalok az idei Glee-ért, ami nálam lazán az év legjobb sorozata lett (persze jelentős szünetet vezettek be, hogy ******).
Visszatérők közül ott a Glee és a Fringe, habár utóbbit időhiány miatt passzoltam még év elején. Ami viszont igazán megfogott az a Raising Hope, ami sitcom mivoltából adódóan megbukik majd a csatornán. És persze nem elhanyagolható, hogy Steven Spielberg keze alatt érkezik majd a dinoszauruszos-időutazós Terra Nova, amit látatlanba rendelt be a csatorna, s 2011 tavaszán mutatják be. Nos, az utóbbi részemről iszonyatosan várományos.
Ami viszont igazán érdekes, hogy a többször elkaszált Til & Death is örök nyugalomra tér. A rengeteg képernyőről való lekerülés miatt a negyedik évad jelenleg a negyvenedik epizódjánál tart!

Újoncok: Bob’s Burgers, Raising Hope, Lonestar, Ride-along, Running Wilde, Mixed Signals, Terra Nova
Kasza: 24, Brothers, Dollhouse, Out Little Genius, Past Life, Sit Down Shut Up, Sons of Tucson, Til Death, The Wanda Sykes Show
Folytatódik: American Dad, American Idol, Bones, The Cleveland Show, Family Guy, Fringe, Glee, Hell’s Kitchen, House, Human Target, Kitchen Nightmares, Lie To Me, The Simpsons.

 

Talán a legtöbb szériát épp ettől az anyacsatornától szerzem be. Idén véget ér a Lost, viszont cserébe folytatódik a V, ami sajnálatos módon midseason-re csúszott, ami feltehetően 2011-es visszatérést jelent. Kár. Szintén időhiány miatt került parkolópályára a Cougar Town, ami még évközben megkapta a második évados megrendelést. Mivel nem vagyok hithű rajongója egyik szériának sem, ezért tavalyhoz hasonlóan idén is gyors egymás után teszem magamévá a Grey’s Anatomy-t, s a Private Practice-t, aminek csak az első részét néztem meg év elején. És persze jön a Desperate Housewives újabb évadja is.
Kaszált sorozatok közül egyedül a Better Off Ted érint, de az meg annyira nem jó, hogy sírjak miatta. A berendelt sorozatok közül pedig egyik se érdekel.

Újoncok: Detroit 1-8-7, Better Together, Body of Proof, My Generation, Happy Endings, Mr. Sunshine, No Ordinary Family, Off The Map, The Whole Truth, Secret Millionaire
Kasza: Better Off Ted, The Deep End, Eastwick, FlashForward, The Forgotten, Hank, Happy Town,  Romantically Challenged, Scrubs, Ugly Betty
Véget ér: Lost
Folytatódik: America’s Funniest Home Videos, Brothers & Sisters, Castle, Cougar Town, Dancing With The Stars, Desperate Housewives, Extreme Makeover: Home Edition, Grey’s Anatomy, The Bachelor, The Middle, Modern Family, Private Practice, Supernanny, V (2009)

 

Az idei év egyik legnagyobb meglepetéséről gondoskodott a CBS csatorna, amely iszonyú sok sorozatot elkaszált, s mellé sokat be is rendelt, majd pedig olyan szinten rendezte át a programstruktúráját, hogy öröm volt nézni. Egyértelmű, hogy a cél a nézettségi versenyben való előrébb jutás, esetleg első helyre való feltornázás. Igazából csak két sorozatot nézek tőlük, s mindkettő rendelkezik egy új évados berendeléssel. Az egyik a The Big Bang Theory a másik pedig a How I Met Your Mother. A berendelt sorozatok közül pedig egy se érdekel.

Újoncok: Hawaii Five-O, Defenders, Blue Bloods, Mike & Molly, $#*! My Dad Says, Cím nélküli Criminal Minds-spinoff
Kasza: Accidentally on Purpose, Cold Case, Gary Unmarried, Live For The Moment, Miami Medical, Ghost Whisperer, The New Adventures of Old Christine, Numb3rs, Three Rivers
Folytatódik: 60 Minutes, The Amazing Race, The Big Bang Theory, Criminal Minds, CSI, CSI: Miami, CSI: NY, The Good Wife, How I Met Your Mother, Medium, The Mentalist, NCIS, NCIS: Los Angeles, Rules of Engagement, Survivor, Two and a Half Men, Undercover Boss

 

És akkor utolsónak maradt amerikai legkisebb kereskedelmi televíziója a The CW. Tőlük három sorozatot nézek, s örvendetes hír, hogy mindhárom megkapta a következő évadát. Supernatural már év közben megkapta a hatodik évados berendelést, majd követte a The Vampire Diaries (ami jelenleg hétvégére van beütemezve), valamint a Life Unexpected gyenge nézettség ellenére visszatér 13 epizód erejéig. Újoncok közül pedig igazán ígéretesnek a Nikita ígérkezik.

Újoncok: Nikita, Hellcats
Kasza: The Beautiful Life: TBL, Blonde Charity Mafia, Melrose Place
Folytatódik: 90210, America’s Next Top Model, Gossip Girl, Life Unexpected, One Tree Hill, Smallville, Supernatural, The Vampire Diaries

Vizsga után…

Miért? Miért kell minden vizsga után úgy padlóra kerülnöm, hogy utána napokig keresem önmagam???
Nyilván költői kérdés volt, hisz igenis érdekel az, hogy egy adott vizsga, hogy sikerül. Félévkor is lazán padlóra küldtem magam, majd az utolsó hétben halálra tanultam magam, hogy sikerüljön. Jelzem, sikerült. A legjobb eredményt értem el. Örültem neki. Viszont az idei, májusi vizsga sokkal keményebb diónak bizonyult, mint hittem. Első körben volt olyan része, ami eddig nem ment, így azt nagyon be kellett gyakorolni. Köszönhetően az előző hetes megfázásnak, és múlt heti depressziós időszaknak – aminek egy részéért felelős a hirtelen beköszöntött hideg időjárás, s ebből következő itthon üldögélés –  köszönhetően keveset tudtam foglalkozni a tanulással.
Ennek ellenére, amit átnéztem az ment, amiben pedig biztos voltam tudásilag, az nem ment. Meglepő volt számomra, majd ledöbbentem, s igyekeztem a legtöbbet kihozni a dologból. Tudom, vigasztalni kellene, hogy nekem ment a legjobban, de a vizsga 50%-át teljesíteni kell ahhoz, hogy átmenjek belőle. Persze a tanárok mondták, hogy a számviteli részből lesz több is, abból kettőt jól megcsinálunk, megvan a bűvös 50%. A nagy francokat! Idegesen léptem ki a teremből, ugyanis a beígért 4-5 számviteli feladat helyet volt 2-2, s hiába lett hibátlan, így önmagukban 30-35 pontot (30-35%-ot érnek). Remek! És akkor a mellé lévő kérdések olyanok voltak, hogy azt hittem lemegyek hídba. Persze én voltam az okos a többiek közül, szóval valóban csak magamra számíthattam. A lényeg egy: ha bukok, bukik a többi is, ami egy egész osztályt jelent. Tudom, hisz én segítettem nekik – már amennyit tudtam -.

A vizsga miatti idegeskedésnek köszönhetően pár óránál többet nem tudtam aludni egy huzamban, így ennek köszönhetően olyan szépen felborult az alvási ritmusom, hogy érdekes lesz visszaállítani. Éjszaka fent vagyok, napközben alszok, s hiába próbálom visszaállítani a ritmusom, egyszerűen nem megy. És ez idegesít, de nagyon.
Próbálom magam kikapcsolni az itthon töltött időben, s csak jövő héten ülök neki a szóbeli tételeknek. Egyelőre – rossz idő függvényében – marad a PC és a sorozat illetve filmnézés. Már több hónapja van betervezve a Tomb Raider filmek HD verzióban való megtekintése, de itt van az Avatar és a Transformers 2 HD-ben, valamint jó pár félbe hagyott, év közben parkolópályára tett sorozat is. Persze áldoztam a szórakozás oltárán is, hiszen kipörgettem a Star Wars: The Force Unleashed-et másodjára, majd neki estem ismét a Tomb Raider: Underworld-nek, illetve új játékként kipróbáltam a Metro 2033 posztapokaliptikus játékot.

Jövő hét is zsúfolt lesz. Egyelőre reménykedek, hogy sikerült a vizsgám (mert mégiscsak mindent megtettem azért, hogy sikerüljön).

V (2009): 1.évad

Véget ért a 2009/2010-es évad egyik high-concept sorozata a V (V = Visitors). Gyakorlatilag egy korábbi, 80-as évekbeli remake-ről van szó, ami idén ősszel indult az amerikai abc csatornán viszonylag erős nézettséggel, ami természetesen később a béka segge alá süllyedt. De nem kell megijedni, hisz a széria zöld utat kapott a folytatásra, így lesz második évad. Az más kérdés, hogy jelenlegi helyzetből kiindulva valószínűleg a második évad közepén (vagy végén) lelövik.

Igazából már tavaly felfigyeltem a szériára, de valahogy nem fogott meg annyira az akkori bejelentés, hogy falat kaparjak. Aztán volt egy bevezető epizód, ami még ha nem is vett meg kilóra, de elég volt arra, hogy a következő epizódra is maradjak.
És akkor miről is van szó? Az alap felállás az, hogy egy szép napon 29 űrhajó érkezik a földre, s embernek kinéző idegenek királynője Anna üdvözli őket, s közli az emberekkel – több nyelven -, hogy békével jöttek. Magukat csak Visitors-nak (látogatók) hívják, s közlik az emberekkel, hogy hosszú utat tettek meg, hogy eljussanak ideáig, s ők ameddig lehet maradnak, s cserébe idegen technikát adnak az emberek kezébe. Természetesen fő cél az együttműködés.
Egyértelmű, hogy egy olyan sorozatba, melybe beleöntöttek nem kis pénzmennyiséget biztosan nem arról fog szólni, hogy egy békés földönkívüli faj eljön az emberekhez kezet rázni, majd pedig haverkodni. Ugyanis az emberi külső mögött gyakorlatilag mind egy gyíkszerű élőlény, melyeknek célja leigázni az emberiséget.

Teljes bejegyzés

Desperate Housewives: 6.évad

Újabb évad ért véget a Desperate Housewives-ból (magyar címén Született feleségekből), szám szerint a hatodik.
Jómagam részéről annak idején rendkívül lendületes, poénos szériaként indult, mely három évadon keresztül remek szórakozást nyújtott. Többször vettem elő a korábbi évadokat, azonban a harmadik évad befejeztével enyhe színvonal esés következett be. Így az utóbbi két évadra szinte alig emlékszem valamire.

Amit igazán sajnálok, hogy a szériából kifogyott az a lendület, ami életben tartotta eddig. Ugyan még mindig sikeres, hisz ősszel érkezik a hetedik évad, de valahogy mégis más lett. Szép kor egy ilyen szériának, de valahogy akkor is sokkal jobban hiányolom a korábbi évadok leleményességét, poénjait. Mert sajnos ezek az elmúlt 2-3 évad alatt teljesen kivesztek.
Meghatározó karakterek távoztak, illetve változtak meg olyan szinten, hogy szinte nem is lehetne kiemelni egyetlen egy karaktert sem, aki a kedvencem lenne. Ehhez képest a hatodik évad üde színfolt volt az előző két évadhoz mérten. Persze ezen sokat dobtak a mellékszereplők, valamint a szokásos egy évadon át tartó átívelő szál, ami érdekes módon mindig a fináléban zárul le, s kerül megoldásra. De az idei sokkal jobb volt, habár ez egyértelműen csak az évad elején belépő, s az évad végén távozó karaktereknek, s az őket megformáló színészek érdeme.

Teljes bejegyzés

Tomb Raider Anniversary Teszt

Platform: PC

A Crystal Dinamics az egyik legsikeresebb feltámasztást hajtotta végre a Tomb Raider Legend-del. Hatalmas sikert elért első epizódot évenként követte újabb részek és a hozzájuk készülő kiegészítő epizódok, de sajnálatos módon a későbbi folytatások kritikái már nem voltak olyan jók, s az idő elteltével egyre inkább negatívan ítélték meg az új játékokat. A negatív visszhang leginkább annak volt köszönhető, hogy az évről évre megjelenő játékok csak minimális mértékben fejlődtek, változtak, s szinte lassan minden rivális játék lekörözte. Végül 2000-ben a Chronicles-szel véget ért a dal, s a készítők úgy döntöttek, hogy ideje a játékot új alapokra helyezni. Így 2003-ban érkezett a The Angel Of Darkness, mely félkészen került a boltok polcaira, s a változtatások sokaságának köszönhetően meglehetősen hatalmasat bukott a vele egy időben bemutatásra kerülő második mozifilmmel egyetemben. A bukás mértéke hatalmas volt, hisz a kiadót felvásárolták, s a fejlesztő csapat a Core Design pedig gyakorlatilag megszűnt.
A franchise gyakorlatilag hallottnak minősült szinte mindenki előtt. Kivéve a kiadó és a fejlesztő cég előtt. Ugyanis közeledett a tíz éves évforduló, s kellett valami évfordulós játék. Így a Core Design bele is fogott annak elkészítésébe (különböző videók fellelhetők különböző videómegosztó portálokon ebből a verzióból), de a kiadó végül elvette a projectet, s végül a Crystal Dinamics-nek adta, aki végül el is készítette a játékot.

Akadtak azonban régi rajongók, akik az előző résszel kapcsolatban negatív véleményüknek adtak hangot. Ugyanis a régi motorosok hiányolták a Legend-ből azokat az elemeket, amelyek a játékot annak idején azzá tették, amivé vált: kimaradtak a nehéz logikai fejtőrök, elhalálozás gyakorisága, és a precizitás. És persze a játékidő is elég kurtára sikeredett az előző epizódokkal ellentétben.
Ezeket minden bizonnyal mérlegelték a készítők is, ugyanis az Anniversary egy elég korrekt játék lett, ami elég hű maradt az 1996-os első epizódhoz. A Crystal Dinamics feltehetően bízott az erős rajongótáborban, s merészebbek mertek lenni, s egy valóban élvezhető, de kellően nehéz és hosszú játékot adtak ki a kezük közül elfogadható grafikával és gépigénnyel.
Teljes bejegyzés

Lara Croft And The Guardian Of Light

És igen!
Péntekre ígért trailer ugyan szombat délelőtt érkezett (időeltolódás, ugyebár), de ettől függetlenül megérkezett. Ahogyan olvastam a reakciókat leginkább pozitívak voltak. Részemről viszont megy a szájhúzás, hisz a képek sem voltak eddig meggyőzőek számomra, de hittem abban, hogy mire eljutunk oda, hogy valamiféle mozgó kedvcsinálót láthatunk belőle kipofozzák az egészet.
Így viszont beteljesült az, amit egyáltalán nem akartam: részemről gagyinak hat az egész. Ettől persze még várom, de az nagy öröm, hogy ez nem a hivatalos folytatás lesz, amit a főrészek mellé lehet pakolni, hanem csak egy „elhanyagolható valami”…

 

 

Supernatural: 5.évad

Honnan tudod, hogy a kedvenc szériád már nem a régi számodra? Intő jelek, hogy már nem várod remegő végtagokkal a következő epizódot, nem sietsz megnézni az aktuális részt. Ennek természetesen az eredménye az, hogy ott van „x” számú epizód, amit meg kellene nézni, de inkább mást csinál az ember, mást néz meg.
Nos, én a második évad végeztével csatlakoztam a szériához, s csak azért, mert elcsíptem pár részt még annak idején az RTL Klubbon. Viszont azonnal a kedvencemmé vált, hisz az első két évad számomra elég könnyed volt, igazi kikapcsolódás. Ugyan az átívelő szálak kezdetben nem voltak olyan erősek, mint az utóbbi két évadban (keveset is foglalkoztak velük), de ettől függetlenül teljesen élvezhető dolgot raktak elénk a készítők. Kevés széria az, ami megtudja lépni azt, hogy a színvonal emelkedjen, s ne csökkenjen. A Supernatural ezt meg tudta lépni, ami engem meg is lepett. Az erős, negyedik évados kezdés viszont részemről erős minőségi mélyrepülés követte. Persze a nézettségi mutatókon ez aligha látszik, de a rajongói visszajelzésekből viszont már igen, hogy a sorozat már rég nem az, ami volt.

A széria alapötletével nem vált meg világot, de az elmúlt öt évad épp elegendő arra, hogy bebizonyítsa azt, hogy sokkal több rejlik benne, mint amennyi látszik, illetve amennyit sikerült megvalósítani. Persze nem csak az írói kreativitáson múlik minden, hisz a szériának elég nehéz sorsa van egy nézettségi versenyben utolsó helyen kullogó anyacsatornán, mely ráadásul jobban a női nézőkre összpontosít, s ez meg is látszik a végeredményen.
S persze a sorozat témáját tekintve nem egy szappanopera, tehát azért némi anyagi többlet kell a megvalósításhoz, s így óvatosan kell véleményt nyilvánítani. Abban viszont azt hiszem minden rajongó egyetért, hogy a széria kinőtte az anyacsatorna lehetőségeit, akik a sorozat képzeletbeli bögyörőjét szorítják meg néha drasztikusan.

Teljes bejegyzés