És ez történt ma!

És íme, alig negyven perc múlva már július lesz! Alig negyven perc múlva eljön az a nap, melynek a végén mosolyogva mondhatom: letelt a nyári gyakorlatom első fele, a második fele ennél már csak könnyebb lehet! Bizony!

Még mindig nyári gyakorlaton vagyok, egészen jövő hét péntekig. Lényegében nem történik túl sok minden a helyen ahol vagyok, csak pár apróság, ami szóra se érdemes, de viszont ma történt velem (megint) egy dolog, amiért azért már kezdek berágni.

Múlt héten történt, hogy az egyik vásárló kegyesen bátorkodott odajönni hozzám jönni és bemutatkozni, mert gondolta én vagyok az új munkaerő. Nem tudtam hova tenni, szóval hagytam a fenébe. Erre ma épp rakodok a polcon, alattam pedig egy sörös rekesz annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjak fent pakolászni. Erre gyanútlanul rendezgetem az árut, amikor valaki szándékozik kegyesen megpaskolni a combonat. Na vajon ki volt… És így jelezte, hogy vigyázzak, nehogy leessek. Hát kössz, nem győztem kapkodni a levegőt, úgy megijedtem, ráadásul arról nem is beszélve azzal, hogy megcsapkodta a combonat egy pillanat erejéig elvesztettem az egyensúly érzékemet is. Szóval a “bájos” figyelmeztetéséből majdnem baleset lett. Nem akartam elküldeni a fenébe, mert mégis a vásárló az első. Inkább csak zavarodottan mosolyogtam és mondtam magamban a kellemes jelzőket.

Az előző bejegyzésemtől eltelt napokban semmi említésre méltó nem történt, ezt kivéve. Szóval a gyakorlat megyeket. Az, hogy mi lesz, ha vége lesz, fogalmam sincs. Lehet itthon fogok poshadni.

Egy hét távlatából

Ahogy elkezdődött a nyári gyakorlát, hát eléggé el lettem havazva. Próbálom normálisan beosztani az időmet, de valahogy nem igen sikerül. A héten többször akartam helyzetjelentést adni felőlem, de valahogy mindig kiesett a teendőim közül, vagy épp túl fáradt voltam ahhoz, hogy most egy-egy bejegyzést megejtsek.

De ami késik, az ugyebár nem múlik. Szóval összegzem az elmúlt hetet.

A gyakorlatommal kapcsolatban – mely összesen 3 hetet ölel fel – vegyes érzelmeim voltak. Egyrészt itthon kissé unatkoztam már, így jól jött az a napi 7 óra – eljutni a gyakorlat helyszínére, és onnan haza, valamint a munkaidő – munka. Viszonylag. Mert utána valahogy gyorsan eltelt a délutánom, s szinte semmire nem jutott időm. Emellett az időjárás valamennyire kedvezett nekem. Nem túlságosan vagyok oda a kánikálért, véleményem szerint az is csak strandon elviselhető, egyébként a fenébe kívánom. Így hát kicsit örültem, amikor a hét első negyedét az esőzések tették ki, mert így legalább nem a gyakorlatom alatt kellett tetemes izzadságot felhalmoznom.

A lényeg, hogy akár lottózhatnék, mert kapásból tudtam már pár nappal előtte, hogy a gyakorlatot megelőző vasárnap este bizony nem igen fogok tudni pihenni. Így is lett. Két órás alvás után, valahogy kitápázkodtam az ágyból, és elmen a gyakorlatomra. Az első napom nem is volt olyan szörnyű, bár a délutánt frankón végigszenvedtem, majd ahogyan illik nem sokkal este hét után bealudtam, s kemény 10 órát aludtam. Érdekes, hogy 2-3 órás alvás után sokkal jobban tudok figyelni, aktívkodni, míg 10-12 órás alvások után szó szerint olyan vagyok, mint a mosott sz*r, és folyamatosan álmossággal küzdök.

A második nap sem volt olyan szörnyű. Viszont szerdán már valami motoszkált bennem, s Isten bizony az egész gyakorlatot a francba kívántam, pedig tényleg nem volt semmi extra az előző napokhoz. Ugyanez az érzés hatalmasodott el rajtam csütörtök reggel is. Az első két óra maga volt a borzalom, a fenébe kívántam mindent legszívesebben. A harmadik óra az semmilyen volt, utána meg már csak számoltam a perceket, hogy mikor mehetek haza. Pénteken sem tudtam megállni, hogy ahogy betettem a lábam a gyakorlat helyszínére, bizonyos időközönként ne csekkoljam az időt, hogy mikor is lesz vége ennek az egésznek. És jelzem, semmi negatív dolog nem történt. Pusztán néha már nem tudtak velem mit kezdeni, én pedig eközben halálra untam magam. De azt el kell ismernem, hogy ezzel a gyakorlati hellyel  mérföldekkel többet tanultam, mint amit az iskola által kijelölt helyen. Hálát adok Istennek, hogy végül nem oda mentem.

Péntek délutánom szabad lett, így végül úgy döntöttem ideje lesz egy apróbb bevásárlásnak, amivel el is ment az egész délutánom. Este nagyjából megint nem csináltam semmit, igyekeztem a letöltött filmjeimet pótolni, kevés sikerrel.

Mivel a péntek délutánomat nem akartam elcseszni azzal, hogy kimosom a ruháimat – ami érdekes lett volna öblítő nélkül – ezért ezt a programomat szombatra toltam át. Gondoltam 1-2 óra és meglesz. Tévedtem. Délután háromra sikerült végeznem, s időközben beállított egy felmérést végző hölgy, akinek kézségesen segítettem, gondoltam úgy is akad olyan, aki szépen “magyarosan” elküldi melegebb éghajlatra, ezért én már csak nem fogom. Aztán elkezdtük kitölteni a papírt, vígan adtam a válaszokat, bár egy idő után kezdett már bizseregni a talpam, ami jelezte, hogy elég régóta egy helyben állhatok. A negyvenedik (!) oldalnál már kezdtem fellélegezni, hogy végre vége. De nem. Még hat oldal következett. Így történt meg, hogy nem sokkal fél öt előtt szambáztam be az udvarba. Szóval megint csak elúszott a szombatom fele, a másik fele pedig enyhe álmosságba torkolott. A mai napom – ami igazság szerint fél órája véget ért – is hamar eltelt, és megint csak nem néztem meg azokat a filmeket, amiket terveztem. Ráadásul jövő héten már délután kell mennem, így kicsit borul az egész menetrend.

Nyári szünet: már hivatalos

A héten átvettem a bizonyítványomat, s ezzel hivatalosan is elkezdődött a nyári szünetem. Holnap pedig kezdődik a gyakorlat, három héten keresztül. Valahol örülök neki, valahol nem. Egy biztos: most lesz időm mindenre! Nem tudom, de valahogy jobban be tudom osztani az időmet héltköznaponként, amikor van iskola, vagy valami, mint mikor itthon vagyok egész nap. Érdekes dolog ez.

Végre egy kis felüdülés, ugyanis vége a napok óta tartó hőségnek. Azért eljutottam oda, hogy a nyarat már csak a szünidő miatt szeretem, a telet pedig az ünnepi hangulat miatt. Valahogy nem tudom értékelni a kifejezetten izzasztó időt, ha nem ventilátor, vagy strandközelben vagyok. Ez van.

A héten azon kívül, hogy elmentem a bizonyítványomért, valahogy semmit nem csináltam. Igazából korábbi játékokat játszottam, és megnéztem pár filmet. Az pedig elég horrorisztikus volt, hogy a nagy semmitevés közepette, mindig volt olyan dolog ami csúszott másnapra. Lehet az unalom miatt történik ez, ki tudja.

Így kell telnie a nyári szünetnek?

Épp egy hete döntöttem el, hogy már aznap kiveszem a szabadságot a nyárra. Részben igazam volt, mert minek mentem volna be? Azért, hogy végig üljek pár órat és hallgassam, hogy egyesek hogyan is próbálnak meg kaparni a jobb jegyért? Inkább itthon maradtam.

Múlt héten részben a szeszélyes időjárás miatt az egész napomat bent töltöttem a szobában. Persze azért tartottam 20-25 perces szüneteket, s ha épp nem esett az eső, akkor a cseresznya körül, kopasztás után pedig a cseresznyefa tetején töltöttem.  És így is telt el az egész hetem összvissz.

Én mindig azt mondom, hogy nem vagyok gép, illetve netfüggő, csak túl sok a szabadidőm, és korlátozottak a lehetőségeim, ami részben igaz. Ha minden jól alakult volna, és nem lettek adminisztrációs problémáim a kijelölt boltban, ahol gyakorlatomat tölteném a nyáron, akkor ezt a hetet végig dolgoznám, és a következőt is. De ugye a sors közbeszólt.

Vasárnap már mondogattam magamnak, hogy ez bizony így nem lesz jó. Egyetlen pozitív dolgot tudok kiemelni, hogy az alvásommal semmi probléma. Nem ébredek fel éjszaka közepén többször, nem alszok délig, kettőig, mint tavaly. Ennek örülök. Annak már kevésbé, hogy megesz az unalom. Így tegnap és ma is 2 órás bicaj “túrát” szerveztem magamnak. Nem mondom, élveztem.

Mai napon nem terveztem elhagyni a házat. Így meggyőztem anyámat, hogy a szennyest mossuk ki ma, de azt se kíméljük, ami a szekrénybe áll. Így a nyári, s a nyárinak mondható ruhadarabok mentek a mosógépbe. Erre kapom ma a telefont, hogy be kellene mennem a gyakszihelyre aláírni egy papírt. Majd negyven fokos melegben, hosszú farmernadrágban és viszonylag tavaszinak mondható hosszú újjú, félvastag pólóban tekertem át a városon. Mondanom se kell, hogy biztos vagyok benne, hogy senki nem nézett engem hülyének.

Viszont abban már biztos vagyok, hogy a nyári munka fogalma idén kimerül a gyakorlatban. Olyan napi minimális napi órát kell letöltenem, hogy július vége felé leszek szabad. És ott lesz egy árva augusztus. És akkor azt a maradék időt rontsam el, miközben tudom, hogy jövőre újabb vizsgák, ballagás, szalagavató következik?

Tudom, nagy részében unatkozni fogok, de valamit ki fogok találni. Ami lehetőleg nem a négy fal közt végezhető tevékenységet takar.

…és amikor megkezdődik a nyári szünet!

Hát nem tudom. Jelenleg vegyes érzelmeim vannak a nyári szünettel kapcsolatban. Egyrészt tudom, hogy diákként ez az utolsó, másrészt pedig már a tavalyi sem volt valami fényes. Az idei is meg van fűszerezve már most, annyi szent!

Először is tavaly itt volt ugyebár a friss érettségi, s utána egy szép hosszú nyári szünet. Ami éppen elegendő volt arra, hogy “tökéletesítsem” az előző hónapok alatt beszerzett enyhe alvás paralízisemet. Sikerült is tökélyre fejlesztenem. Majd ugyebár jött a felismerés, hogy szeptembertől 1-2 embertől eltekintve teljesen új osztálytásakkal leszek összezárva. Hiába ugyanaz az iskola, mégis nagy változás. Kicsit tartottam is attól, hogy valami szedett-vedett társaság jön majd össze, aztán évközben mennek a nagy csatározások. De szerencsére kellemesen kellett csalódnom.

Az utóbbi hetekben – hiányzásaim ellenére, mely legfőképp ebből az istenverte betegségből jött össze – sikerült összeszednem az összes jegyemet, így már május közepén elfogytak a felelni valók, így hát bejártam unatkozni. Mert mást nem nagyon csináltam. Csak néztem, hogy a többiek – akik természetesen nem jártak be minden órára – felelnek, küzdenek a jobb jegyért, vagy épp azért, hogy legyen nekik következő év.

Így esett, hogy a héten feleslegesen bementem két napot, majd kedd délutántól nekem megkezdődött a nyári szünet. Ami viszonylag unalmasan telik. Bár a mai napom nem volt valami fényes. A nyári gyakorlat szelleme lebeg fejem felett, ami csak nem akar összejönni. Bizony, büdös adminisztráció. Most várok, mikor tudom elkezdeni, letölteni gyakorlatomat, mikor lesz minden rendben. Ám ez már nem rajtam múlik.

Ha meglesz a gyakorlat, valószínűleg pihenésre fordítom a maradék időt. Hisz lényegében ez az utolsó nyaram, mint tanuló. Utána már nem lesz olyan, hogy 2-3 hét téli szünet, meg 10-12 hét nyári szünet. Kemény melókorszak köszönt be. És bizony jövőre még egy szalagavató, még egy ballagás, még egy írásbeli, szóbeli. Vizsgáktól nem félek, de a kötelező – szerintem csak magamutogatásnak szánt, felesleges – szalagavatótól, ballagástól már ki is ráz a hideg.

Igyekeztem tartalmasan tölteni az eddigi napokat. Hát nem sikerült.

Ejj, Ejj…

A legutóbbi bejegyzés óta eltelt majd egy hét. Igazából majd két mondatban össze tudnám foglalni az egész hetet. Kezdve azzal, hogy múlt héten vizsgáztatások miatt nem volt kedvem a helyettesítő tanárok képét bámulni. Annak fényében pedig végképp nem, hogy gyakran még helyettesítés sem volt, és a tananyagnak már bő egy hónapja a végére értünk.

Így a hétfőt követte a kedd, szerda. Szinte az egész hét. Napi bontásban volt 1-2 óra, ami a bejáróknak halk megfigyeléssel telt, míg a lógósoknak izzadás a jegyért. Igazából nem is tudom érdemes lett volna bemenni.

Fennáll az a helyzet, hogy itthon semmi kedvem sincs ülni, suliba pedig semmi kedvem bemenni. Unalom felsőfokon, yeeahh! Ráadásul itthonról ki se tudtam nagyon mozdulni a szeszélyes időjárás miatt.

Tegyük még hozzá, hogy jövő hétre is ilyen időjárást mondanak. Délután volt több, mint 30 fok, estére már alig volt tíz. Napsütésből esőzés.

Visszatérve eredeti helyzetemre, megint csak nem tudok mit kezdeni magammal. Ha jegyeimre szeretnék pillantani, akkor kizárólag a holnap nap fontos, utána már simán kivehetném a “szabadságot”. Mindegy.

Mit tervezek nyárra? Na hát erről fogalmam sincs.

A hétvége kibővítve

Ez a mai nap érdekesen alakult nálam.

Végre hosszú idő óta nem valami hülyeséget álmodok, hanem valami kellemeset, erre nem felhívnak? De ez még hagyján. Kinyitom a telefonomat, és idegesen keresem, hol van az ébresztő kikapcsolása opció, amikor egy pillanatra meglátom, hogy ez hívás.

Volt osztálytársam hívott, ideges, szinte már elcsukló hangon, hogy nem-e a jöhetne át hozzám. Ugye alig egy perce voltam ébren, megfordult a fejemben minden. Baleset? Halál? Esetleg azért jön, hogy megkérdezze a vércsoportomat? Gyors felöltözés után már itt is volt. Őszintén kívántam neki szívemből, hogy valaki csapja istenesen pofán, mikor kinyögte: szeretné, ha letölteném az Eurovíziós dalfesztivál 2009-es adásának első tíz számát. Komolyan! Jól indult a napom.

Szerettem volna elmenni erre-arra, de ez füstbe ment, mert egész nap esett. Szeretem az esőt, főleg ilyen meleg napok után, de azért most már elég.

Ráadásul holnap, holnap után semmiért kellene bemennem az iskolába, szóval a hétvége ezennel hivatalosan is kibővítve.