Filmek, melyek meghatározták a gyermek és a tinédzserkorom

Nem vagyok idős, hiszen még csak a harmincas éveim közepén tartok. Tény, hogy nem is számítok öregnek valamint a sok megpróbáltatás ellenére is örülök annak, hogy felnőttem, s az is vagyok. Objektíven látok sok mindent, s több lehetőség adott számomra, mint gyermekként, amikor azért valljuk be az ember kiszolgáltatott a környezetének és a körülötte élőknek, rokonoknak.

Az internet elterjedésének köszönhetően más világ tárulkozik a gyerekek és a tinédzserek elé, mint annak idején, amikor én kicsi voltam. A zene elsősorban a rádió jelentette, s a vizuális szórakozás a mozi mellett a TV volt. Minap elgondolkoztam azon, hogy én is azoknak a táborát erősítettem, akik nagyon szerettek filmezni, sorozatozni. Ebben a bejegyzésben pedig összeszedtem azokat az alkotásokat, amelyek nagy hatással voltak rám fiatalként.

Teljes bejegyzés

Strays (2023)

Magyar cím: Kivert kutyák

Aki több bejegyzést elolvasott a blogon belül az valamilyen szinten képben van azzal, hogy hogyan állok a természethez, állatokhoz. Szeretek sétálni, kerékpározni, s kirándulni, de ezek mellett az állatokat is szeretem. Jellemző tulajdonságom a nemzeti parkok, állatkertek látogatása. Igaz, hogy sok kritikát kaptam érte, de azon az állásponton vagyok, hogy nekem ez a szórakozás másnak pedig a hétvégi tivornyázások. Nem vagyunk egyformák. Az állattartásról elég kemény véleményen vagyok főleg úgy, hogy idehaza két kutyával rendelkeztünk, s pár hónapja egy macskával is bővült a család. Nem csak én állok úgy a dologhoz, hogy bizonyos határokat azért húzni kell, de a kedvencek általában családtagként van kezelve. Ebből fakadóan pedig számomra iszonyatosan nehéz olyan filmet találnom, amin tudok szórakozni, s állatok vannak a középpontban. A Strays azaz magyar vonatkozásban Kivert kutyákról akkor szereztem tudomást, amikor már napvilágot látott az online felületeken. Végül két hét után a tegnapi napon nekiültem.

Teljes bejegyzés

Kingdom Of The Planet Of The Apes kedvcsináló

Nagyjából hét évvel a trilógia lezárása után érkezik egy újabb alkotás, mely a majmok birodalmába kalauzol el minket. Mindenképp érdekes lesz, s én is fontolóra vettem, hogy ugyan nem szeretek moziba járni elsősorban mások nemlétező viselkedéskultúrája miatt, de ezt elképzelhető, hogy bepróbálom. Ígéretesnek látszik.

Barbie (2023)

Magyar cím: Barbie

Ha azt kellene alapul vennem,  hogy milyen emlékeim vannak a Barbie babákról, akkor bizony el kell ismernem, hogy nagyon sok. Annak ellenére, hogy a kisfiúként nem szerepelt a játékaim között. Arra viszont emlékszem, hogy az óvodásban mennyire megvoltak bolondulva érte a kislányok, s olykor még az is eszembe jutott, hogy egy olló segítségével remek frizurát tudnék összehozni, s a szabadon hagyott zsírkréták pedig egy tökéletes smink megalkotásában lehetett volna alapanyag. Ez az elképzelés nem valósult meg, s minden bizonnyal elég jelentős szidást és büntetést kaptam volna, ha véghez vittem volna a bennem megfordult dolgokat. Ebből a szempontból viszont kíváncsi voltam, hogy egy játékbabából mit fog majd összehozni a filmipar, amelynek új filmjeivel már nem vagyok annyira naprakész. Azt kell mondanom, hogy sokszor érzem azt, hogy kevés az ötlet, s már a múltba nyúlnak vissza, hogy bevételt tudjanak generálni. A pozitív megítélés kapcsán ugyan három hetet várt a film az adathordozón, hogy megtekintsem, de végül erőt vettem magamon, s leültem a képernyő elé. Azt kell mondanom korrekt alkotás lett, de engem nem nyűgözött le.

Teljes bejegyzés

Megy a gőzős (2007)

Mit is tudjak mondani a filmekről? Leginkább azt, hogy ha valamit szeretnék nézni, akkor inkább elkezdek gondolkodni azon, hogy mi volt régen mely nagyon tetszett vagy a kedvencem volt. Moziban biztos vagyok benne, hogy legalább három éve már nem voltam, s nem is igazán rémlik, hogy mely alkotás volt, amit végül megnéztem. A legnagyobb problémám az újdonság hiánya, s az előzetesek megtévesztése. S még nem is ejtettem szót a magyar alkotásokról is, amikben hatalmas nagy hitem sajnos nincs. Az élet azonban úgy hozta, hogy állandó munkaidőmnek köszönhetően a délutánjaim szabadok, így végül úgy döntöttem megnézem mi elérhető nekem, mert épp sorozatokra nem vagyok rá hangolódva. Végül úgy döntöttem esős idő lévén teszek pár próbát magyar alkotásokkal. Az elsővel sikeresen be is égtem.

Teljes bejegyzés

The Little Mermaid (2023)

Magyar cím: A kis hableány

Nosztalgia. Véleményem szerint ezt a szót nem kell bemutatni. Mint ahogyan a Walt Disney-t sem, mely szerintem fénykorát a nyolcvanas és kilencvenes években élte. Emlékszem arra, hogy mennyi mese született. Évente legalább kettő, ha nem több, s emellett pedig nagyon sok sorozatuk is volt. Jó párról lemaradtam sajnos, de még mai napig élnek az emlékek bennem, amikor első osztályosként nagyon imádtam az Oroszlánkirályt, aminek az „élőszereplős” bemutatóján ott voltam. Főleg azért, mert meglepő volt számomra, amikor elindult a gyártónál az a koncepció, hogy korábbi sikeres meséit nem folytatja, hanem filmként újra dolgozza. Amit láttam arról az a véleményem, hogy nem sikerültek rosszul, s elég látványosak és hitelesek is, de sajnos ott véget is ér a dolog, mert az eredetit nem múlja felül semmi. Többek között emiatt is tartózkodtam az új feldolgozástól, így végül moziba sem mentem el. Már elérhető online, s megtekintés után nem tudom elmondani, hogy hibáztam-e, hogy kihagytam a moziban való megtekintést vagy sem.

Teljes bejegyzés

Avatar: The Way Of Water (2022)

Magyar cím: Avatar – A víz útja

Egészen pontosan 13 évvel ezelőtt hatalmas siker lett az Avatar, amely annak idején nekem is elnyerte a tetszésemet. Középiskolásként nagy hatást gyakorolt rám, de nem tudok elmenni az mellett, hogy ez elsősorban nem a történetnek volt betudható, hanem az egyedi látványvilágának. Nem is meglepő, hiszen sokan váltottak rá jegyet, s csak kicsi kellett volna ahhoz, hogy elérje a három milliárdos bevételt az egyébként nem kevés készítési költségek fejében. Az első megtekintés után azt hiszem talán háromszor néztem újra, s nagyjából azóta nem is kaptam elő. Olvastam róla, hogy folytatást terveznek, de nem nagyon gondoltam, hogy tényleg megvalósul. Mikor befutott a moziba gondoltam, hogy jegyet váltok rá, de a több, mint három órás játékidő engem kicsit taszított, így megvártam a megjelenés dátumát. Nem fogom azt mondani, hogy nem voltam az elsők között, akik otthon megnézték. Ennek már talán van egy hónapja is, mert egyszerűen nem tudtam hogyan foglaljam szavakba azt az élményt, amit kaptam a második résztől. Ezt viszont negatív értelemben kell érteni.

Teljes bejegyzés

Átjáróház (2022)

Annak idején nagyon utáltam a magyar alkotásokat. Függetlenül attól, hogy ezek sorozatok vagy filmek voltak. Természetesen akadtak kivételek, melyek arra voltak jók, hogy erősítsék bennem azt a tapasztalatot, hogy néha el lehet csípni egy szórakoztató és reményeim szerint minőségi alkotást, de a többség majdnem nézhetetlen. Aztán szépen lassan, de elkezdtem nyitni pár pozitív tapasztalat után, mely olyan szintre emelkedett, hogy ha jött egy magyar alkotás, akkor majdnem mindenféle előzmény nélkül megpróbálkoztam vele. Így volt ez az Átjáróház esetében is, amelynek a felénél már azon kattogott az agyam, hogy átpörgettem a maradék játékidőt.

Teljes bejegyzés

A Man Called Otto (2023)

Magyar cím: Az ember, akit Ottónak hívnak

Ha őszinte akarok lenni, akkor filmek terén van némi lemaradásom. Ennek leginkább az az oka, hogy a mozilátogatásom kicsit háttérbe szorult. Ennek egyik oka a jegyár valamint az, hogy nem szívesen vesztegetek el olyan alkotásokra időt, hogy aztán keserű szájízzel álljak fel a vászon elől. Tom Hanks jó pár zseniális alkotáson van túl, habár kevés az, amely elé többször is leültem volna. Eme film már elérhető online, de még mindig megtekinthető a mozikban. Gondolkoztam, hogy elmegyek, de végül letettem róla. Habár érdekesnek tűnt az előzetese, de valahogy visszatántorított az, hogy láttam az eredeti változatot. Remake szempontjából pedig a legtöbb ehhez hasonló film sajnos bukás szokott lenni.

Teljes bejegyzés

The Wale (2022)

Magyar cím: A bálna

Tavalyi évben több olyan film volt a moziban, amelyre szerettem volna elmenni, de egyéb okok miatt inkább meggondoltam magam. Az egyik eme alkotás volt, amelynek előzetese tetszett, de az igazat megvallva nem mertem rá beülni, mert féltem, hogy csalódni fogok. Meglepett, hogy elég rövid időn belül elérhetővé vált, s ennek köszönhetően elég hamar meg tudtam tekinteni. Ebből fakadóan pedig elmondhatom, hogy talán nem is volt olyan rossz döntést, hogy kihagytam a moziban való megtekintését.

Teljes bejegyzés