Szomszédok: 331.fejezet (1999)

A kilencvenes években élőknek nem sok szórakozásuk volt, ha az otthonában nem volt VHS lejátszó. Ekkortájt voltam gyermek, s bizony én is azok közé tartoztam, akiknek a két közszolgálati csatorna és a helyi televízió mellett nem igazán volt sok választása, ha az esti szórakozásról volt szó. Felnőttként belegondolva függetlenül, hogy mennyire beszűkültnek hat ez a dolog, de valahogy gyerekként nem éreztem hátrányát, s annyira nem is gondolkoztam ezen. Sok mindenre nem emlékszem ebből a korból, ha a tévés szórakozást veszem alapul, de a két hetente csütörtöki Szomszédok megmaradt bennem, melyet közösen nézett a család.
Miért is jó, ha az ember blogot vezet? Egyrészről jó kikapcsolódás, mely anyagilag teljesen vállalható valamint káros szenvedélyt nem rejt magában, ha helyén kezeli az ember. Ahogyan én is javarészt az általam megtekintett sorozatokról, filmekről írok, így ha valamivel kapcsolatban megkopott az emlékezetem rákeresek a blogon belül. Kétszer futottam neki a sorozatnak emlékeim szerint, s ezért is volt meglepő, amikor visszaolvastam az öt évvel ezelőtti bejegyzésemet a széria elejéről. Első nekifutásra csak az első évben készült részeket tudtam megnézni. Három évvel ezelőtt már pozitívabb volt a hozzáállásom az akkor közétett írásom alapján. Idén augusztusban eldöntöttem akármit is érzek a megtekintés közben, de nekifutok ismét a sorozatnak, s bármi történik végig nézem. Négy hónap alatt az elkészült részek egy harmadánál jártam, amikor végül úgy döntöttem ennyi volt. Feladom, s több esélyt nem adok neki. Ellenben megnézem a sorozat utolsó részét, amely a 331. fejezetet jelentette. Ez alapján el tudom dönteni megérte-e számomra kaszálni a szériát.

Teljes bejegyzés

Monarch: Legacy of Monsters – 1×01 (Pilot)

Sorozatok terén sajnos nálam nagyon szomorú a helyzet. Annak idején nagyon sok szériát követtem. Habár el kell ismernem, hogy az első epizódokat megnéztem, ha nem tetszett nem maradtam. Ellenben azok, amelyek pedig elnyerték a tetszésemet akkor kitartottam a befejezésig még akkor is, ha már nem tetszett. Idővel viszont rá kellett jönnöm, hogy a szabadidőm korlátozott, így ami nem ért véget annak én mondtam búcsút. Az újak pedig annyira nem győztek meg. Mivel a különböző teremtményekről szóló filmeket szerettem, így végül tettem egy próbát a cimbelivel. Sikertelenül.

Teljes bejegyzés

Szomszédok (1991)

Epizódok: 97 – 122.
Készítés éve: 1991

Kilencvenes évek előtt pár évvel születtem, így aztán sok minden megmaradt bennem 1990 és 2000 között, hiszen nagyjából belépve az utolsó évtizedbe akkor léptem abba a korba, amikor már emlékek születtem, s nem csak kisbaba, kisgyermek voltam. Akkoriban a köztévé élte a fénykorát, valamint a városi tévé. Mivel előfizetéssel és parabola antennával nem rendelkeztünk, így a szórakozást ez a három csatorna jelentette. S bizony abban az évtizedben nőttem fel, amikor a Szomszédok a fénykorát élte. Ha alapul vesszük, hogy a készítők mennyire be voltak határolva, akkor azt el kell ismerni, hogy bizony ehhez viszonyítva minőségi anyagnak számított abban a korban. Az általam követett sorozatok alacsony számának köszönhetően elindultam neki, de a századik epizódnál (sorozatban fejezetnél) megtorpantam. Újra nekifutottam, s most 122-ig jutottam. De azt gondolom tovább nem megy, s nincs értelme új esélyt adnom maximum megnéznem az utolsó részt, amit annak idején nem láttam.

Teljes bejegyzés

Szomszédok (1990)

Epizódok: 71 – 96.
Készítés éve: 1990

A kilencvenes években nőttem fel. Abba a csoportba tartoztam, akiknek vizuális szórakozások terén tulajdonképpen a két közszolgálati és a helyi csatorna volt. Mai napig emlékszem arra, hogy a két hetente csütörtöki program a Szomszédok megtekintése volt. Ha alapul veszem, hogy a sorozat már képernyőn volt, amikor megszülettem valamint a kereskedelmi csatornák megjelenésével a köztévé nézhetetlen státuszba került nálunk, így tulajdonképpen a sorozat közepét láttam. Az interneten olvasható kritikákkal egyébiránt egyetértek, hogy sok alternatíva nem volt tévézés terén, s minden bizonnyal ennek köszönhette annak idején sikerét a széria. Mivel szép lassan kikoptak az általam követett sorozatok tettem próbát a szériával. Első nekifutásra belebuktam, s az 1990-ben bemutatott részeket még magamévá tettem, aztán kaszáltam. A hideg idő beköszöntével úgy döntöttem tavaszig magamévá teszem a sorozatot teljes egészében. Így a következő évben bemutatott részekről való írás már újnak fog hatni számomra.

Teljes bejegyzés

Szomszédok (1989)

Epizódok: 45 – 70.
Készítés éve: 1989

Általában mindenki azt az időszakot dicséri, amiben felnőtt. Aligha lehetne ebbe belekötni, hiszen amennyiben kellemes emlékeink vannak fiatalkorunkból, akkor az az időszak válik nekünk kedvessé. Azonban tény, hogy a kilencvenes években nagyon sok érdekes dolog történt, s kellemes emlékeket tud az ember felidézni a vizuális szórakozások terén.
Azon szerencsések közé tartozom, akik a kilencvenes években volt gyermek. Sok érdekes dolgot láttam akkor,  s akkor pedig már elég nagy voltam, hogy átéljem, s emlékezzek is arra amikor a két kereskedelmi csatorna elindult, s sokakhoz hasonlóan nálunk is teljesen megszűnt a közszolgálati adók műsorának nézése.  Érdekes emlékeim kapcsolódtak a Szomszédokhoz, melynek tulajdonképpen csak a „közepét” láttam, hiszen amikor indult még csak „úton” voltam a születésig. Jött egy ötlet, hogy pótlóm hiányosságomat az internetnek hála, de beletört a bicskám. Másodjára is nekifutottam, de viszont ismét az első résztől. Így jutottam el a harmadik évig.

Teljes bejegyzés

The Walking Dead: Dead City – 1×01 (Pilot)

The Walking Dead valódi franchise lett a sorozatvilágban. Az alap koncepció remekül működött és fejlődött pár évig, de utolérte a sorsát, s egy idő után már inkább idegesítővé vált, hogy az egész egyfajta apokaliptikus szappanoperává nőtte ki magát. Történettel sokszor nem azért nincs tisztában az ember, mert olyan régóta képernyőn volt az alap sorozat, hanem véleményem szerint nagyon sokan már unták, s olykor már le sem kötötte a figyelmüket. Tény és való, hogy muszájból pótoltam be az alap sorozat maradék évadjait, de mindenképp akartam tenni tiszteletkört a mellék sorozataival is, hátha alapon. Eddig sajnos nem működtek.

Teljes bejegyzés

The Walking Dead: Daryl Dixon – 1×01 (Pilot)

Nyár elején hazaköltözéskor azon töprengtem el, hogy a szélsőséges időjárás és a város méretéből adódóan minden bizonnyal ismét visszafordulok a vizuális szórakozások világába. Ekkor kezdtem el azon gondolkozni, hogy nagyon sok szériám már véget ért vagy pedig abba hagytam, s az új filmek sem hoznak már lázba, mert mindegyik szinte sablonosnak érződik számomra. Egy munkanapomon munkába menet pedig elgondolkoztam azon, hogy mi lenne, ha korábbi kedvenceimhez visszatérnék, s egyfajta retro sorozatnézést terveznék délelőtti vagy az esti órákra, amikor úgy is itthon pihenek. A retro szó elég felelőtlen használatot jelenthet, ha megnézzük, hogy az annak idején nagy sikerrel debütált, majd pár évig futó fő sorozat nem is számít öregnek.
Ha csak tíz évvel gondolkodok, akkor is elevenen él a fejemben, hogy még akkor sem volt ennyire elterjedve a filmes és sorozat világban az, hogy ha valami működik, akkor nem csak addig készítik még anyagi bevétel van belőle, hanem elkezdenek egy világot építeni köré, amelynek sokak által kedvelt megnevezése az „univerzum” szó. Bár tény, hogy sok alkotás nálam pont ennél bukik el, mert ha az alap koncepció működésképtelenné válik, akkor a mellékszálak nem érdekelnek, de furcsa felállás, ha pont fordítva történik.  Mivel a fő sorozatot végül magamévá tettem nem volt kérdés, hogy a két elindított mellék szériával is teszek próbát, igaz nem nagy elvárással.

Teljes bejegyzés

The Walking Dead: 11.évad

Nehéz döntés volt annak idején bármilyen olyan sorozatot abba hagyni, amit elkezdtem. Ez leginkább akkor volt nehéz, amikor valamelyik már számomra elvesztette varázsát és már nem volt szórakoztató. Jött végül a munka világa, s rá kellett jönnöm, hogy ha valami már nem tud szórakoztatni véget kell neki vetni. Valamilyen szinten megmaradt nálam a sorozat, mert a mélyrepülése után sok vicces képpel és videóval találkoztam. Végül rávettem magam, hogy végig nézem, ha már véget ért. Gyorsan le is tudtam az utolsó évadot, mert nem akartam szenvedni tovább.

Teljes bejegyzés

The Walking Dead: 10.évad

A kedvenc sorozataim idővel véget értek vagy pedig számomra „elromlottak”. Amikor pedig elkezdtem dolgozni, akkor pedig kénytelen voltam szembenézni azzal, hogy a vizuális szórakozásnál is igaz az a mondás, hogy ami nem megy azt nem kell erőltetni. Ha valami régen szórakoztatott, de már untat vagy dühöt ébreszt milyen irányba is ment el, akkor attól meg kell válni. Ennek is köszönhető, hogy az általam még új epizódokkal képernyőn lévő sorozatok száma már egy számjegyűvé vált. Jelen helyzetben pedig elkezdtem ugyan újoncok után nézni, de végül úgy döntöttem van annyi időm, hogy pár régihez visszatérjek. Ezért is döntöttem úgy, hogy amikor szembe futottam a sorozat újabb mellékszériájának a hírével, akkor erőt vettem magamon, s elkezdtem bepótolni azt, ami abba maradt. Nagy reményeim nem voltak, s emlékeztem is, hogy az induláskor szinte kritika nem érhette a sorozatot majd pedig központi viccek tárgyává vált. Azt hiszem kezdem érteni mi is történhetett.

Teljes bejegyzés

Tomb Raider: The Legend of Lara Croft kedvcsináló

Ha a bejegyzésben található címkékre vagy csak a Tomb Raider szóra kattint bárki, akkor láthatja, hogy mekkora rajongója vagyok a franchise-nak. Az viszont szinte már biztos, hogy a játékokkal nem hiszem, hogy lesz még szerencsém. Egyrészről az életem változáson ment keresztül az elmúlt években, így az idővel pótolt játékonzolom eladásra került, s a játékra tartott számítógép meghibásodott, s nem óhajtok cserélni benne semmit vagy fejleszteni. Szerepét átvette a laptop. Részemről így lezárult a játékkorszak, de szép emlékeim vannak. A franchise kevés életjelet mutatott az előző években, de most érkezett egy kedvcsináló majd a Netflixre érkező animációs sorozatként. Én vevő vagyok rá.