A mi kis falunk: 6.évad

Ha magyar alkotásokról van szó, akkor mindig szkeptikus vagyok a minőséget illetően. Főleg tinédzserkoromban nagyon sok eléggé megosztó sorozatba és filmbe sikerült belefutnom, így inkább a külföldi, de leginkább az amerikai alkotások irányába mozdultam el. Továbbra is tartom a véleményemet, hogy a magyar film és a sorozatgyártás pozitív irányba mozdult el, ha alapul vesszük akár a színész, színésznőket vagy a nekik munkát nyújtó színházakat, televíziós produkciókat és az azt megalkotókat. Öt évvel ezelőtt emlékszem mennyire szénné volt reklámozva az akkor bemutatkozó sorozat, hogy szinte minden egyes buszmegállóban belefutottam a plakátjába. Az előítéletem az bevezető epizóddal elillant, hiszen saját magam meglepetésére sikerült jól szórakoznom. Az első évad pusztán nyolc epizódjával fergetesre sikerült, s ezt a jelzőt az azt követő szintén nyolc résszel rendelkező második évaddal kapcsolatban is fent tartom. A harmadik évad már vegyesebb érzelmeket váltott ki, ami annak is volt köszönhető, hogy tizenhét epizódból állt, így többször fordult elő, hogy volt egy unalmasabb rész. A negyedik évad egy epizóddal hosszabb volt, de már itt elkezdődtek a változások, hiszen már az évad közepén publikussá vált, hogy egy főbb karakter elhagyja a sorozatot. Ezért is volt érdekes az ötödik évad, hogy hogyan is fog folytatódni. Főleg úgy, hogy elkezdődött a kiszállás a színészi oldalról, valamint újabb karakterek jelentek meg. A hatodik évad több szempontból is érdekes volt. Elsősorban a színfalak mögött meghúzódó magánéleti szálak, melyek újabb színészi kiválást hoztak magukkal. Másodsorban pedig a hivatalos bejelentés, hogy újabb évad érkezik majd ősszel. Az évad epizódszámát további két résszel növelték, s végül június közepén eljutottunk a huszadik részig, amely lezárta az aktuális etapot. Kíváncsi voltam, de sajnos csalódnom kellett, hiszen az évadzáró rész bebizonyította, hogy mennyire is túlcsordult a sorozat, amely minden bizonnyal a kreatív folyamatok eredménye. 

Tovább

New Girl: 1.évad

Középiskolás voltam, amikor az internet elkezdett terjedni idehaza, s már nem csak internetkávézók vagy munkahelyi elérések léteztek, hanem egyre inkább megfizethető árak mellett otthoni internet. Az iskola miatt nem sok mozgásterem volt, így amikor bekötésre került hozzánk első dolgom az volt, hogy rengeteg filmet és sorozatot töltsek le. Iszonyatos mennyiségben faltam őket, majd későbbiekben egyre kevesebbet követtem már nyomon. Befejeződtek, abbahagyták vagy pedig egyszerűen ráuntam, mert munka mellett már elég kevés szabadidőm volt, s azt nem a négy fal közt akartam tölteni. Egészen pontosan tíz évvel ezelőtt született egy írás tőlem a New Girl című sitcomról. Pontosabban annak első évadjáról. Nem volt kiemelkedő, inkább középszerű, de a heti húsz perc belefért az időmbe. Így aztán nem értettem miért is nem folytattam a későbbiekben. Mivel nagyon sok sorozatot abbahagytam, vagy befejeződött, így elkezdtem nézni az újakat, illetve visszakacsingattam a régikre. Így újra megnéztem az első évadot. 

Tovább

Obi-Wan Kenobi – 1×01 (Pilot)

Soha nem voltam Star Wars rajongó. Gyermekként kifejezetten utáltam. Láttam belőle pár érdekesnek tűnő jelenetet, amely megmaradt bennem és nagyjából ennyi volt az egész. Az okok leginkább két részre volt osztható akkor. Gyermekként nem voltam képben a cselekménnyel továbbá, s továbbá aki számomra nem volt szimpatikus nem csak őt nem szerettem, hanem azt is, amit ő is szeretet. S mivel jó pár általam nem kedvelt személy volt Star Wars rajongó így nem volt meglepő a hozzáállásom. Aztán szépen lassan beléptem a tinédzserkorba, s megjelent az előzménytrilógia. Az, hogy mennyire nem voltam képben a koncepcióval azt is alátámasztja, hogy az első részben vártam mikor jelenik meg Darth Vader ikonikus személye. Majd az egyik osztálytársam felvilágosított és azonnal rácuppantam. A harmadik részt már moziban láttam. Azt gondolom az eredeti és az előzménytrilógia egységet alkot. Akármennyire is az űrben játszódik a történet a többit már iszonyatosan feleslegesnek érzem. Egyfajta bankautomatának érzem az alkotókat. Ennek ellenére még úgy voltam vele beülök eme sorozat bevezető epizódjára. Ez az egy elég is volt nekem. 

Tovább

A besúgó: 1.évad

Ha sorozatokról van szó, akkor elég nagy a lemaradásom. Egyrészről az idő jelentős részét nem a képernyő előtt töltöm másfelől pedig elég nehezen kezdek bele új szériákba. Ha mégis, akkor elég nehezen tudom őket követni hetente, s sokszor mikor lemegy az évad akkor már nem is emlékszem mi volt az, ami megfogott benne. Egy valami azonban biztos, hogy nem voltam és nem is leszek előfizetője semmilyen platformnak lévén szinte minden elérhető és felkerül az internetre. Az HBO Max új sorozatára is így találtam rá, amelyet még hajlandó voltam hetiben nézni.
Szégyen vagy nem szégyen, de azért a magyar történelemben annyira képben már nem vagyok. Egyrészről nagyon sokat felejtettem másrészről pedig magával a témával nem is foglalkoztam középiskolás korom óta. Harmadrészt mivel egyáltalán nem nézek TV csatornákat, s politikai tartalmakat sem olvasok ezáltal elég gyorsan felejtem azokat, amelyekkel elég naprakész voltam iskolás koromban. Ezek ellenére azért mégis bepróbáltam eme szériát, melynek tegnap ért véget az első évada. Kérdéses persze, hogy az első évada vagy maga a sorozat. 

Tovább

Tabukról tabuk nélkül (2017): 1.évad

Emlékszem, hogy régen mennyi dokumentumfilmet néztem. Mára már ezeknek a száma jelentősen megfogyatkozott. Egyrészről TV csatornátokat egyáltalán nem nézek továbbá nem nagyon szeretem a reklámokat, így ha valami nem jön velem direkt szembe, mint például az utcán egy plakát, vagy valaki ajánlása, akkor kevés az esély arra, hogy felfedezem az adott alkotást. Hasonló helyzetben vagyok a Tabukról tabuk nélküllel szemben, hiszen annak létezéséről is csak most szereztem tudomást, amikor már elérhető a második évad. 

Tovább

Dexter – New Blood: 1.évad

Ha sorozatokról van szó, akkor már nagyon nehezen szánom rá magam az újakra. Azok nem nagyon kötnek le, s a régiekkel pedig az a problémám, hogy nagyon sok a vége felé már tulajdonképpen nézhetetlen lett. Az időjárásnak köszönhetően nagyon sokat voltam most itthon, így számomra egy kisebbfajta meglepetés volt, amikor szembe kerültem azzal a ténnyel, hogy az egykor nagy kedvenc Dexternek bizony érkezik a folytatása. Bevallom nem is nagyon értettem, hogy miért, hiszen nem volt túl sikeres a zárása. 

Tovább

My 600-lb Life: 4.évad

Amikor tinédzser voltam hozzánk akkor került bekötésre a kábel TV. Ennek köszönhetően nagyon sok csatorna vált elérhetővé, s habár akkor már javában ment a DVD korszak, és a filmírás, így aztán nagyon TV függővé nem váltam, mint amilyen voltam gyerekként sokszor. Ellenben nagyon sok csatorna megszűnt, s nagyon sok új érkezett a helyére. Emlékszem, hogy amikor elkezdtem dolgozni nem tudtam megszabadulni attól, hogy a TV előtt aludjak el. De kellett keresnem egy olyan csatornát, amely olyan tartalmat vetít, ami igazából számomra “steril”. Hiszen, ha olyan megy, ami irritál, akkor amiatt nem tudok aludni, ha pedig ami érdekel biztosan a végkifejlet az lesz, hogy fél szemmel mindig odakacsintok, majd elkezdek tévézni. Nagyjából így találtam rá a TLC nevű csatornára, amely elsősorban dokumentumfilmeket, és a reality műsorokat sugárzott. Így akadtam rá a My 600-lb Life-ra (magyar vonatkozásban Élet 250 kg felett), s  másfél évvel ezelőtt ugrott be, hogy esetleg ez is elérhető online, mint a többi sorozat. Végül egy évvel ezelőtt írtam a harmadik évadról, ahol kitértem arra, hogy tartok egy kis szünetet. Ez olyan jól sikerült, hogy a Covid fertőzésnek köszönhetően a múlt héten végül folytattam a negyedik évaddal. 

Tovább

Sorozatok, amelyeket megutáltam

A blog keretén belül sokszor született már tőlem egyfajta “gyűjtő” bejegyzés, amelynek középpontjában egy-egy téma erejéig olyan szériák álltak, amelyek valamilyen szinten nyomott hagytak bennem. Ez többféle volt. Gyermekkori élmény, esetleg rajongás, vagy valamilyen meglepő dolog az adott sorozattal kapcsolatban. A munka világába lépve jelentősen lecsökkent a szabadidőm, így aztán nagyon be kell osztanom, hogy mit is nézek. Ennek is köszönhető, hogy új sorozatokba nem nagyon kezdek bele, s amiket pedig követtem, azok vagy véget értek, esetleg én hagytam abba. De sok olyan volt, amelyet szerettem, de végül megutáltam. Így hát most ezekről szóljon ez a bejegyzés. 

Tovább

La Brea: 1.évad

Annak idején könnyebben ragadtak magukkal a sorozatok. Mondjuk tény, hogy sokkal több klasszikus volt, amelynek volt egy eredeti alapkoncepciója, ami lekötött. Bár tény, hogy diákként sok szabadidővel rendelkeztem és sokszor azokat is megnéztem, ami nem tetszett. És, ha már belekezdtem, akkor végig is néztem. Az időjárás változékonysága miatt, valamint a rengeteg abbahagyott, és kifutott szériának köszönhetően elég kevés lehetőségem maradt a vizuális szórakozásra. Így aztán úgy döntöttem, hogy ha már elég limitált epizódszámmal érkezett a La Brea, akkor pótlom a lemaradásomat. Nem kellett volna. 

Tovább

Jurassic World: Camp Cretaceous: 4.évad

Magyar cím: Jurassic World – Krétakori tábor

Mi történik akkor, ha valami sikeres lesz legyen szó akár sorozatról vagy filmről? Egyrészről az alkotók és a stúdió sokszor sok mindent elkövet, hogy lehetőleg legtöbb pénz jöjjön vissza belőle. Ha az adott koncepció alkalmas rá, akkor pedig majdnem biztos, hogy egy egész franchise alakulhat. Azért nem rémlik nekem, hogy régebben a készítők ennyire rá lettek volna cuppanva, hogy ha valami sikeres lesz, akkor minél több mindent készítsenek. Azt természetesen nem kell mondanom, hogy legtöbbször nem befejeznek valamit, hanem elfogy az érdeklődés, esetleg nem termel elegendő pénzt, vagy pedig simán anyagilag és kritikailag megbukik az adott franchise. A Jurassic Park hatalmas siker volt annak idején, amely két folytatást is megélt. A harmadik már tény és való, hogy elég vegyes érzelmeket keltett bennem, és azért a mozipénztáraknál se szerepelt túl jól. Nagyjából több, mint tíz év kényszerpihenő elég volt, hogy Jurassic World néven ismét feltámadjon a franchise, amely azért sikeresebb folytatásokat élt meg, mint az eredeti trilógia. Persze magával hozott mindent, amit kellett. És azt is, amit nem. Pusztán rajongásomnak köszönhető, hogy a Netflix animációs sorozatának a negyedik évadát is megtekintettem. 

Tovább

Raising Dion: 2.évad

Miért is kellet a Netflixnek egészen pontosan két évet várnia, hogy publikálja a második évadot? Számomra rejtély. Arra viszont tökéletesen jó volt, hogy teljesen elfelejtsek majdnem mindent, hogy miről is szólt a sorozat. Még szerencse, hogy van sorozatkövető weboldal, mert tulajdonképpen majdnem elfelejtettem volna a sorozat létezését is gyakorlatilag. Szerencsére azért az első rész első perceiben egy kis előzményt kaphattunk, így aztán könnyen fel lehetett élénkíteni azt, hogy mi is történt. Azonban tény, hogy jómagam annyira azért nem voltam elájulva a folytatástól. 

Tovább

Chernobyl: 1.évad

Magyar cím: Csernobil

Nagyjából három éve volt a Chernobyl című sorozat bemutatása, amelyről akkor írtam is egy bejegyzést. Az HBO és  Skydance koprodukciója öt epizódos, s részenként nagyjából egy órányi játékidővel rendelkezik. Tehát, ha ezt vesszük alapul, akkor egy fél nap alatt végig lehet nézni. Ennek ellenére én három éve csak az első részt néztem meg. S annak ellenére, hogy maga a téma mai napig érdekel mégsem néztem végig. Elég érdekes téma Chernobyl. Főleg, ha azt nézzük, hogy milyen szépen visszafoglalta a növényzet és az állatvilág a közelében fekvő Pripyat és egyéb elhagyatott falu területét. Ugyan mai napig veszélyesek ezek a területek, de vannak olyan részei, amelyek már turisztikai látványosságok lettek. Bevallom, ha lenne társaságom, s nem félnék az ismerős körben létrejövő aggodalmaknak és bírálatoknak minden bizonnyal minden követ megmozgatnék, hogy egy ilyen útra elmehessek. Minap pedig egy magyar youtuber páros videója jött velem szembe, ugyanis ők is kiutaztak és csináltak videót a városról. Mindeközben persze párszor már szembejött velem az HBO hirdetése, így aztán mivel unatkoztam, így végül nekiültem, és megnéztem mind az öt részt. Bevallom mai napig nem értem, hogy annak idején miért is nem néztem végig. 

Tovább

Reno911!:The Hunt for QAnon (2021)

Emlékszem, hogy még iskolába jártam, akkor a kerékpározás mellett a tévézés volt az egyik kedvenc időtöltésem. Nekünk nagyon sokáig nem volt lehetőség előfizetésre valamilyen okból kifolyólag, így maradtak a szabadon fogható csatornák. Aztán végül megszületett a döntés, hogy otthon is legyen valamilyen előfizetés, s így rengeteg csatorna vált elérhetővé. S ezáltal olyan sorozatok is, amelyekről addig nem is hallottam. Majd az internet hozzáféréssel pedig az is kiküszöbölhetővé vált, ha egy csatorna egy szériát félbe hagyott. Rajongónak nem mondanám magam, de a több, mint húsz perces epizódokon jót szórakoztam, s végig is néztem mind a hat évadot a Reno911!-ből, amit sajnálatos módon kaszáltak, majd pedig ismét felélesztettek. Most pedig megérkezett egy másfél órás film belőle. 

Tovább

A tanár: 4.évad

Sorozatokra az elmúlt bő egy évben nem nagyon jutott időm. Így aztán egyre inkább szelektálok, hogy mit akarok követni és mit nem. Ezzel szemben azért bevállalós vagyok, hiszen azért egy új széria bevezető epizódjára azért be szoktam nevezni. A magyar film és sorozatgyártás soha nem a minőségéről volt híres, hanem inkább arról, hogy mennyire be tudtak állni a földbe ezek az elkészített “remekművek”, vagy mennyire tudta tükrözni, hogy az ember sokszor szörnyűlködni ül a képernyő elé, vagy pedig jót röhögni az elkövetett hibákon. A személyes véleményem, hogy azért van fejlődés, még ha így is bőven felróható hibák vannak jelen. Többek között ezért is volt újabb felüdülés A tanár, így aztán beneveztem az újabb évadra is, amiről időközben derült ki, hogy az utolsó, valamint online volt eddig elérhető, és jövőre jön majd a tévés premier. 

Tovább

Borats American Lockdown and Debunking Borat: 1.évad

Középiskolás koromban véletlen volt, hogy rátaláltam a Borat című filmre. Ennek oka leginkább az volt, hogy annak ellenére, hogy mennyire szerettem a filmeket azért mégsem voltam teljesen képben az épp aktuális trendekkel, és kedvencekkel. Főleg úgy, hogy a tucatfilmek kedvelői voltam. Ez is közrejátszott abban, hogy bemutatása után évekkel sikerült megtekintenem a filmet, amely ugyan tetszett, de eddig összesen kétszer néztem meg. Ugyanis annak a filmnek tartom, amelyet egyszer meglep, majd még egyszer muszáj megnéznem. Elég hosszú idő telt el mire folytatás született, s bevallom ha ismételten nem olvastam volna filmes híreket, akkor simán elmentem volna mellette. Ugyanígy van ez a sorozattal is, amely összesen nyolc epizódból állt, és bevallom rá kellett keresnem a második részre, mert már nem is emlékszem arra, hogy megnéztem tavaly. 

Tovább